Työ on parasta hyvinvointia

Nuorisotyöttömyydestä on tullut vakava ongelma koko Euroopassa. Suomestakin löytyy tällä hetkellä jo 110 000 alle 30-vuotiasta, jotka ovat käyneet vain peruskoulun ja puolet heistä on työttömänä. Joukossa on 30 000-40 000 nuorta, jotka eivät edes etsi töitä.

JobiJobi! oli keskiviikkona kuuntelemassa SuomiAreenan paneelikeskustelua Työtä nuorille – Riistääkö palkka-ale? Suomen Yrittäjien järjestämään paneeliin ottivat osaa asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru, arkkipiispa Kari Mäkinen, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simolinna, nuoriso- ja opiskelijatoiminnan asiantuntija Ulla Hyvönen STTK:sta sekä porilainen K-kauppias Minna Etelätalo-Niemi.

Lähde: Futureimagebank

Nuorisotyöttömyyttä on pyritty ratkaisemaan useilla eri keinoilla, joista yleisimmät tulivat esille paneelikeskustelussa. Suomen Yrittäjät ovat oppisopimuskoulutuksen kannalla, sillä se sitoisi nuoret työntekoon ja kannustaisi heitä opiskelemaan, kun lähes varma työpaikkakin olisi tiedossa. He ovat ehdottaneet myös paljon kiisteltyä oppisopimuspalkkojen alentamista 30 prosenttiin minimipalkasta, josta loppuosan kattaisi valtion palkkatuki. Kyseinen järjestelmä vähentäisi byrokratiaa ja lisäisi oppisopimuspaikkoja, kun yrityksillä olisi enemmän resursseja ottaa nuori töihin.

Ministeri Krista Kiuru nosti esille hallituksen kaavaileman nuorten yhteiskuntatakuun, jonka tavoitteena on taata koulutus-, harjoittelu-, työpaja-, kuntoutus- tai työpaikka alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille. Yhteiskuntatakuu tulee täysimääräisesti voimaan vuoden 2013 alusta.

Nuorisotyöttömyys ei ainoastaan aiheuta valtiolle ja meille veronmaksajille suuria kustannuksia, vaan työttömyys vaikuttaa myös nuoren omaan elämään. Nuori, joka ei ole löytänyt paikkaansa yhteiskunnassa, syrjäytyy ja syrjäytymisestä seuraa mahdollisesti taas uusia ongelmia, kuten päihteiden käyttöä ja rikollisuutta. Kuten ministeri Kiuru totesi: “Työ on parasta lääkettä ja hyvinvointia, mitä ihmisellä voi olla. Ihmisarvonkin kannalta on valtavan tärkeää, että jokaisella meillä on paikka tässä yhteiskunnassa.”

Nuorisotyöttömyyden ei pitäisi olla pelkästään valtion asia. Tuen ja ohjaamisen tulisi tulla jo ruohonjuuritasolta. Perhetausta vaikuttaa tutkitusti nuoren koulutustasoon, mutta myös koulujen pitäisi tuntea vastuunsa. Opinto-ohjaajien tehtävä on opastaa ja auttaa päätöksenteossa sekä kannustaa nuorta opiskelemaan. Myös eri koulujen yhteistyötä tulisi lisätä. Kun nuori kokee saavansa tarpeeksi tukea ja vaihtoehtoja, kynnys lähteä opiskelemaan madaltuu huomattavasti.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, miten nuorten yhteiskuntatakuu lähtee edistymään ja saako palkka-ale-ehdotus kannatusta. Sillä aikaa me täällä JobiJobissa! koitamme myös parhaamme mukaan auttaa nuoria työnhaussa ja työllistymisessä. Olemme esimerkiksi tällä hetkellä kaavailemassa nuorille suunnattua tapahtumaa syksyksi, mutta siitä lisää kuulette myöhemmin!

Lisätietoa:

http://www.lapinkansa.fi/Mielipide/1194741502431/artikkeli/
nuorisotyottomyyteen+on+puututtava+heti.html

http://www.tem.fi/?89506_m=107071&s=2467

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti