Työpaikan vaihto edessä – jätä hyvä mielikuva itsestäsi

Kun olet tehnyt päätöksen työpaikan vaihtamisesta, entisen työyhteisön jättäminen saattaa tuntua vaikealta. Takana voi olla jo usean vuoden yhteinen työhistoria, jonka päättäminen on haikeaa. Pomosi on myös saattanut olla kaikkea muuta kuin ihana ja ymmärtäväinen, joten hänelle avautuminen voi tuntua houkuttelevalta. Tärkeää on kuitenkin pitää pää kylmänä ja ottaa vaarin seuraavista vinkeistä.

1. Ole varma, että teet oikean päätöksen. Punnitse vaihtoehtoja huolella ja päätä, haluatko varmasti vaihtaa työpaikkaa. Pysy päätöksessäsi.

2. Kerro päätöksestä ensimmäisenä pomollesi. Et halua ajautua tilanteeseen, jossa pomosi kuulee asian joltakin muulta.

3. Ole rehellinen. Jos jäät valehtelusta kiinni, pilaat maineesi välittömästi. Voit kertoa, miksi lähdet, kunhan et tunnemyrskyssä paljasta tarpeettoman paljon.

4. Ilmoita lähdöstäsi tarpeeksi ajoissa. Jätät organisaation pahaan pulaan, jos ilmoitat lähdöstäsi vasta viime tipassa. Anna heille aikaa korvata sinut ja auta mahdollisesti myös korvaavan henkilön etsimisessä.

5. Laadi eroamiskirje. Kirjoita lyhyesti, mutta kohteliaasti. Ihmiset eivät tarvitse omaelämänkertaasi, ainoastaan tiedon siitä, että olet aikeissa lopettaa. Kirjeellä pystyt myös vaikuttamaan siihen, millainen mielikuva sinusta heille jää.

6. Usko, että organisaatio pärjää myös ilman sinua. Asiat saadaan kyllä hoidettua eikä kukaan ole korvaamaton.

7. Pyydä suosittelut. Jos olet tehnyt työsi kiitettävästi, pomollasi ei ole syytä kieltäytyä.

8. Älä polta siltoja takanasi. Käyttäydy loppuun asti hyvin ja jätä itsestäsi positiivinen mielikuva. Koskaan et voi tietää, missä tilanteessa törmäät entisiin kollegoihisi tai pomoosi. Joten jos työpaikan vaihdon syynä on huonot välit heihin, on parempi koittaa selvittää asiat kuin lähteä ovet paukkuen pois. Vanhat kontaktit voivat osoittautua yllättävän hyödyllisiksi – tai todella haitallisiksi.

9. Älä avaudu ikävästä pomostasi tai kollegoistasi sosiaalisessa mediassa. Vaikeutat ainoastaan omaa työnsaantiasi tulevaisuudessa eikä varmasti uusi työnantajasikaan katso avautumista hyvällä.

10. Ole ystävällinen pomollesi, vaikket pitäisikään hänestä. Pomosi ei ole pian enää pomosi, vaan osa verkostoasi.

11. Ole valmiina vasta-tarjoukseen. Saatat olla todella tärkeä osa organisaatiota ja pomosi yrittää ehkä suostutella sinua jäämään.

12. Lopeta työsi huolella. Järjestele tiedostot ja kansiot, jotta seuraavan on helppo jatkaa siitä, mihin jäit.

13. Osoita pomollesi, kuinka kiitollinen olet. Henkilökohtainen kiitoskirje on hyvä antaa, koska pomosi pystyy lukemaan sen aina uudelleen ja tällöin muistaa helpommin pelkästään positiivisia asioita sinusta. Tämä auttaa myös suosittelujen saannissa sekä muissa mahdollisissa tulevissa palveluksissa.

14. Lopuksi: pidä pieni loma ennen uudessa työssä aloittamista. Päästä irti vanhasta työpaikastasi, nollaa tilanne ja kerää voimia uusiin haasteisiin.

Lähteet:
http://uraneuvonta.monster.fi/tyopaikalla/tyosuhteen-paattaminen/lahde-tyylikkaasti/article.aspx

http://blog.penelopetrunk.com/2006/08/20/9-tips-for-quitting-a-job-gracefully/

http://blog.penelopetrunk.com/2006/07/01/how-to-quit-a-job-5-steps-and-2-warnings/

http://www.getrichslowly.org/blog/2008/02/04/how-to-quit-your-job-gracefully/

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti