Ura freelancerina – vapautta vai ongelmia?

Vakituisten töiden määrä tullee tulevaisuudessa vähentymään ja pätkätyöt taas vastaavasti yleistymään. Etenkin media-alalla vakituisen työpaikan saanti on nykyisin jo vaikeaa, joten yhä useampi ryhtyy freelanceriksi. Tämän kehityksen katsotaan tuovan mukanaan niin ongelmia kuin vapauttakin, tilanteesta riippuen.

Tunnista työn luonne

Lähde: Futureimagebank

Erityisen tärkeää freelle on tunnistaa, millainen työn luonne on. Onko hän kyseisessä toimeksiannossa yrittäjänä vai määräaikaisessa työsuhteessa? Merkittävä ero näillä kahdella on se, että työsuhteessa työnantaja suorittaa aina ennakonpidätyksen palkasta ja huolehtii työntekijän sosiaaliturvasta. Työnantajan on maksettava työntekijän eläke- ym. vakuutusmaksut sekä palkka loman ja sairauden ajalta. Yrittäjälle maksetaan vain tehdystä työstä, joten hänen täytyy huolehtia näistä kaikista maksuista itse.

Mikäli kysymys ei ole työsuhteesta eikä henkilö ole perustanut yritystä, toimeksiantaja voi maksaa työkorvauksen. Työkorvauksessa on kyse muuna kuin palkkana maksettavasta korvauksesta ja sen edellytyksenä on, etteivät edellä mainitut työsuhteen tunnusmerkit täyty.

Free-verokortilla useampia töitä samanaikaisesti

Jos free saa samanaikaisesti palkkioita usealta eri työnantajalta, voi hän pyytää verotoimistosta freelancer-verokortin. Free-verokortti on luonteva valinta aloittavalle ja varsinkin kirjoittavalle journalistille. Toimeksiantaja maksaa palkkion ja suorittaa ennakonpidätyksen. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että tulonsaajan on itse seurattava tulorajaansa ja tarvittaessa pyydettävä uusi verokortti, mikäli haluaa välttyä ikäviltä mätkyiltä!

Ongelmia työttömyyspäivärahan osalta 

Freelancerin työssä ongelmallisinta saattaa olla se, että työaika ja palkka voivat jäädä niin alhaisiksi, ettei hän ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan. Freelancer, joka työskentelee sekä yrittäjänä että työntekijänä, ei myöskään voi kartuttaa työssäoloehtoa molemmissa järjestelmissä. Hän on joko yrittäjien työttömyyskassan jäsen, jolloin työssäoloehto karttuu vain yrittäjätyöstä tai hän on työntekijäkassan jäsen, jolloin työssäoloehto karttuu vain työsuhteessa tehtävän työn perusteella.

Freelancerien työllistyminen

Freelancerit ovat asiantuntijoita juuri omalla osaamisalueellaan, mutta useasti oman osaamisen myyminen asiakkaille on vaikeaa. Samanaikaisesti pk-yritykset painivat näiden ongelmien kanssa, mutta eivät tiedä mistä löytäisivät ratkaisun. Ongelmaksi muodostuu tilanne, jossa nämä osapuolet eivät kohtaa toisiaan.

Ongelmaa on pyritty ratkaisemaan sivustoilla, jotka toimivat freelancerien ja asiakkaiden kommunikointikanavana – hyvänä esimerkkinä Pätkät.fi. Asiakkaat voivat jättää sivuille tarjouspyyntöjä, joihin freet voivat vastata tekemällä tarjouksen. Freelancerit voivat myös esitellä sivuilla osaamistaan. Työllistämisen lisäksi palvelu parantaa freelancerien tietoutta oman työnsä hinnoittelusta sekä poistaa myyttejä freelancer-työn ostamisesta.

Kaiken kaikkiaan freen työllistyminen on paljon hänestä itsestään kiinni. Aktiivisesti töitä etsivä ja kontakteja keräävä saa todennäköisesti enemmän toimeksiantoja kuin täysin passiivinen free. Tärkeintä on olla luovuttamatta, vaikka välillä olisikin hiljaisempia kausia sekä muistaa olla mahdollisimman avoin uusille haasteille. Myös tylsältä tuntuva työ voi poikia paljon uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Lähteet ja lisätietoa:

www.freet.fi/hyvatietaa

www.mamary.fi/freelancerinfo

www.patkat.fi

www.vero.fi

www.uusyrityskeskus.fi

www.yrityssuomi.fi

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s