Millaisen kuvan annat itsestäsi somessa?

Olet jo täysin tympääntynyt työpaikkaasi. Työtehtäväsi eivät innosta ja pomosi on suorastaan typerä. Päivän päätteeksi avaat kotonasi tietokoneen ja jaat tuntemuksesi sosiaalisessa mediassa värikkäin sanamuodoin kaikille tutuille ja hieman tuntemattomillekin. Asiasta purkautuminen helpottaa oloasi ja olet taas oma positiivinen itsesi. Kannattaako tämä kuitenkaan? Sosiaalinen media alkaa olla yhä kiinteämpi osa arkipäiväämme ja näin ollen myös työelämäämme, eikä näiden sekoittuminen ole aina positiivinen asia.

Sosiaalisen median kanavat ovat henkilökohtaisia ja saamme julkaista niissä oman harkinnan mukaan mitä haluamme. Aina asioista purkautuminen ei kuitenkaan kannata; entä jos edellä esitetty purkaus päätyy pomosi luettavaksi? Ei se ainakaan teidän välistä suhdettanne paranna. Tämän takia onkin hyvä miettiä mitä sosiaalisessa mediassa jakaa, mitkä ovat omat yksityisyysasetukset ja kannattaako ottaa oman työpaikan henkilökuntaa ystäviksi Facebookissa. Vanha statuspäivitys, twiitti tai blogikirjoitus voivat jäädä elämään vaikka olemme ne jo itse unohtaneet. Ja ne voivat tulla puremaan meitä pahimmalla mahdollisella hetkellä; olet lähettänyt työhakemuksen unelmiesi työpaikkaan mutta rekrytoinnista vastaava henkilö näkeekin miten olet suhtautunut edelliseen pomoosi Facebookista. Hän toteaa luonteesi ja asenteesi vääräksi kyseiseen työtehtävään. Hakemuksesi saattaa lentää saman tien roskakorin täytteeksi.

Uuden työntekijän perehdytykseen nykyaikana tulisi kuulua myös sosiaalisen median käytäntöjen läpikäyminen. Saako sosiaalista mediaa käyttää työaikana, miten sitä tulisi käyttää ja mitä työntekijät saavat kertoa työpaikan asioista omissa profiileissaan. Näin ei kuitenkaan kaikissa työpaikoissa vieläkään ole, sosiaalisen median käyttö on mahdollisesti kielletty kokonaan ilman sen ihmeempiä selostuksia, tai asian on vain annettu olla. Kummassakin tapauksessa työntekijälle ei ole tarkkaan kerrottu mitä hän voi omissa profiileissaan jakaa, ja tässä vaiheessa homma voi karata käsistä kokonaan. Myös kesätyöläisen olisi hyvä tietää yrityksessä vallalla olevat käytännöt sosiaalisen median käytöstä ja tiedustella niistä, jos työnantaja ei asiasta mainitse. Näin vältytään myöhemmiltä väärinymmärryksiltä.

Vaikka et olisi työsuhteessa tällä hetkellä, kannattaa käyttäytymiseen sosiaalisessa mediassa kiinnittää nyt jo huomiota. Se millaisia kuvia laitat itsestäsi sosiaaliseen mediaan, miten siellä kirjoitat ja keskustelet voi vaikuttaa työpaikan saantiin yhtä paljon kuin nykyisen säilyttämiseen. Viime vuonna uutisoitiin, että eräs amerikkalainen opettaja erotettiin työstään, koska hän oli julkaissut Facebookissa lomamatkastaan kuvia, missä hän oli viettämässä iltaa oluttuoppi ja viinilasi kädessään. Kuulostaa ehkä radikaalilta, mutta tällaiset irtisanomiset ovat jo arkipäivää Amerikassa. Kuvista valittivat oppilaiden vanhemmat, ketkä olivat sen Facebookista löytäneet. Olivatko huolissaan miten opettajan käytös saattaa lapsiin vaikuttaa?

Suomessa menemme kuitenkin vielä maltillisemmalla linjalla. Lain mukaan työnhakijaa ei saa googlettaa, joten Internetiin päätyneen tiedon ei pitäisi löytää tietään työnantajan tietokoneen näytölle. On kuitenkin hyvä meidänkin miettiä millaista sisältöä julkaisemme sosiaalisessa mediassa ja onko se haitallista juuri sillä alalla mihin haluaa itse edetä.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Millaisen kuvan annat itsestäsi somessa?

  1. Laki on yksi mutta käytäntö toinen: Googlea käytetään ahkerasti rekryprosesseissa myös Suomessa. Mitenkäs se muuten voisi estää?

    • Ann-Christine sanoo:

      Kiitos kommentistasi Jaana! Aika mahdoton tehtävä sen käyttäminen olisikin estää ja vielä mahdottomampi todistaa. Olisi kiva saada tuohon olemassa olevaan lakiin selvennys, jotta voitaisiin molemmin osapuolin toimia ns. avoimin kirjoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s