Miten CV-videorekry toimii käytännössä

Viimeisen vuoden it-juttu rekrykentällä ovat olleet ehdottomasti videotyöhakemukset, jotka ovat saaneet paljon palsta/pikselitilaa mediassa. Melko vähän on vielä kuitenkaan tullut esille yrityksiä, jotka olisivat alkaneet aktiivisesti käyttää tätä rekrytointitapaa hyväkseen tai jakaneet kokemuksiaan siitä, mitä ylipäätänsä videotyöhakemusten ottaminen osaksi työpaikan rekryprosessia vaatii.

Särkänniemi työllistää joka kesä noin 500 nuorta ja se erottui tänä vuonna edukseen käyttäessään videotyöhakemuksia hyödyksi kesärekrytoinnissaan. Huvipuistossa työskentelystä kiinnostuneilla nuorilla oli mahdollisuus helmikuussa Tampereella järjestetyn Rekrytori-messujen yhteydessä kuvata videotyöhakemuksensa Honkalamedian tuottamassa CV-baarissa.

Särkänniemen asiakaspalvelupäällikkö Tiia Ojansivu kertoi heidän lähteneen kokeilemaan videorekrytointia hakeakseen kokemuksia ja mahdollista uuttaa lisää heidän rekrytointiprosessiinsa. Normaalisti heidän kaikki hakijansa haastatellaan kolmen päivän aikana Särkänniemessä saapumisjärjestyksessä.

Sekä työantaja- että työnhakijaprofiilinsa puolesta Särkänniemi kuuluu ehdottomasti videotyöhakemusten ihannekäyttäjiin. Huvipuistoon työllistyvät nuoret ovat pääasiallisesti asiakastyössä, joten sillä miten ihminen on ja esiintyy, on suuri merkitys.

Videotyöhakemusten prosessointi vaatii aikaa

Särkänniemelle tuotetun CV-videobaarin eteen tehtiin töitä puoli vuotta.  Prosessi alkoi tapahtuman suunnittelusta ja yrityksen kouluttamisesta. Itse tapahtumassa eli Rekrytorilla CV-baarissa oli paikalla viisi kuvaajaa ja neljä esittelijää. Videoita päivän aikana kuvattiin yhteensä 150 kpl. Prosessi päätyi videoklippien tuhoamiseen.

Normaalisti videotyöhakemusten ottaminen osaksi rekryprosessia ei ole näin suuri urakka ja yleensä hakijat tekevät videotyöhakemukset itse. On kuitenkin paikallaan antaa ajatusta sille, mikäli yritystä videotyöhakemukset kiinnostavat, miten videotyöhakemukset tullaan ottamaan vastaan (postitse, sähköpostilla, cd:nä?), miten ne prosessoidaan rekryprosessin aikana ja mitä niille tapahtuu sen jälkeen. Olisi myös hyvä miettiä etukäteen, miten videotyöhakemukset arvotetaan ns. normityöhakemuksiin nähden, jos kumpaakin annetaan mahdollisuus.  Kenenkään on turha väittää, että video- ja paperihakemuksia voisi arvioida objektiivisesti samalla tavoin.

Särkänniemi koki videohakemukset hyväksi lisäksi heidän kesärekryprosessiinsa. Asiakaspalvelupäällikkö Tiia Ojansivun mielestä saadakseen konkreettista hyötyä videotyöhakemuksista, on heidän kuitenkin kehitettävä hakemuslomakkeita ja koko systeemiä. Jos Särkänniemi onnistuu tässä, saadaan varmasti heidän rekrytointiprosessiaan nopeutettua ja tehostettua. Tämä toisi myös helpotusta työnhakijan puolelle. Kaikki eivät välttämättä pääse virallisena haastattelupäivänä paikan päälle

Työnhaku voi olla hauskaa

Yrityksille videotyöhakemuksilla on myös ennen kaikkea imagollinen vaikutus. CV-baarin järjestejä, Honkalamedian toimitusjohtaja Mikko Honkala kommentoi asiaa näin.

”Ennakkoon arvelimme, että rekrytoinnin osumatarkkuus, säästyvä esimiesaika ja firman erottuminen perinteisiä rekrytoinnin keinoja käyttävistä yrityksistä olisivat videotyöhakemusten tärkeimpiä lisäarvoja. CV-baarilla tuntuu olevan vaikutusta siihen, mitä yrityksen potentiaaliset työnhakijat firmasta tuumaavat. ”

Videotyöhakemukset ovat nuorekas ja erilainen lähestymistapa aika kuivaksi koettuun lomakelähtöiseen työnhakuun. Videotyöhakemukset kertovat yrityksen olevan ajan hermoilla ja myös antaa nuorille laajemmin mahdollisuuksia, miten parhaiten tuoda kykynsä esiin. Ne voivat tehdä työnhaun jopa melkein hauskaksi (tiedetään, ennenkuulumatonta!)

En kuitenkaan rohkaisisi yhtäkään yritystä ottamaan videotyöhakemuksia käyttöön vain imagollisista syistä. Jos videotyöhakemukset otetaan osaksi yrityksen rekryprosessia, pitäisi se olla hyvin harkittu ja valmisteltu päätös. Olisi myös epärealistista siirtyä täysin videotyöhakemuksiin, vaikka ne toimivat hyvin perinteisten hakemusten rinnalla. Tästä syystä yritysten pitäisi myös itse aktiivisesti markkinoida mahdollisuutta työnhakijoille ja rohkaista heitä.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Miten CV-videorekry toimii käytännössä

 1. Mikko Honkala sanoo:

  Jep, hyvää pohdiskelua 🙂 CV-baarin avulla ja muuten kootut videotyöhakemukset toimivat perinteisen hakemuksen tukena – näin ajattelen itsekin. Seuraavan kerran CV-baari pystytetään Tampereen Finlaysonille 3.10.2012 Rekrytori goes MindTrek -rekrytapahtumaan. Tervetuloa tutustumaan!
  Kesäterveisin, Mikko Honkala, tuottaja, Rekrytori ja CV Bar
  Linkkejä:
  http://www.cvbar.eu
  http://www.rekrytori.fi

 2. Ann-Christine sanoo:

  Hienoa ja kiitos haastattelusta!:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s