VIERASKYNÄ: Vain suhteilla töihin?

Aloitin työnteon 15-vuotta sitten ensimmäisessä kesätyöpaikassani toimistoapulaisena Porin Karjarannassa. Yritys oli sukulaisteni omistama ja tämän takia sainkin työpaikan suhteellisen pienellä vaivannäöllä. Vuotta myöhemmin hain taas kesätyöpaikkaa ja sainkin paikan eräästä kahvilasta, tälläkin kertaa suhteilla. Jo teini-ikäisenä sain huomata, että monet työpaikat jaetaan pitkälti suhteiden perusteella.  ”Oikeat” suhteet ovat siis monesti ainoa keino saada työpaikka.

Valmistuttuani liikunta-alan ammattilaiseksi 3 vuotta sitten hain erinäisiä työpaikkoja niin yksityiseltä kuin kunnalliseltakin sektorilta. Opiskeluaikoina minulle toitotettiin sitä, kuinka väestö vanhenee ja kuinka liikunta-alan ammattilaisia tarvitaan tulevaisuudessa, ja miten meille kaikille olisi töitä tarjolla. Huomasin kuitenkin pian valmistumiseni jälkeen valmistuneeni monen muun korkeakoulutetun tavoin suoraan kortistoon. Toisaalta hain ehkä liian vaativia töitä, liian kapealta sektorilta. Monet ystäväni olivat päässeet kunnalle töihin ja hyviin virkoihin isoissa yrityksissä. Mietin mikä minussa oli vikana, sillä olimmehan opiskelleet samoja asioita ja tietotaito oli kaikilla jotakuinkin samanlainen.

Kävi ilmi, että ne opiskelukaverit, jotka olivat opiskeluaikana hankkineet suhteita erilaisiin ihmisiin ja työnantajiin, saivat hyvät työpaikat valmistuttuaan. Näin ollen suhteiden luonti opiskelujen ohessa on äärettömän tärkeää. Mikäli tiedät, ettet jää opiskelupaikkakunnalle töihin, kannattaa sinun hankkia tulevalta asuinpaikkakunnalta edes jonkinlaisia suhteita, sillä niillä varmistat paremmat työnsaantimahdollisuudet.

Monesti ensimmäiset työpaikat jaetaan pitkälti vanhempien suhteiden perusteella. Kuinka monella meistä on lähipiirissä sellaisia ystäviä, jotka ovat saaneet ensimmäiset kesätyöpaikkansa ainoastaan sen ansiosta, että vanhemmat sattuvat tuntemaan ja olemaan jonkun suuremman firman pomon ystäviä tai hyviä tuttuja? Itseäni tämä ärsyttää välillä suunnattomasti, vaikka hyödyinhän myös itse teini-iässä oikeanlaisista suhteista.

Toisaalta jos asiaa miettii siltä kannalta, että vanhemmilla on vastuu omista lapsista ja heidän hyvinvoinnistaan, niin eikö se ole eettisesti aivan oikein auttaa lasta saamaan hyvä alku itsenäiselle elämälle? Joillekin meistä nyt vaan on käynyt parempi tuuri ja näille henkilöille työnsaanti on lähtökohtaisesti helpompaa. Meidän ei tulisi tuntea kateutta tai turhautuneisuutta siitä, että joillakin muilla on helpompaa kuin minulla itsellä. Meidän tulisi nähdä tämä osana elämän tosiasioita ja pyrkiä yrittämään enemmän. Vain me itse voimme vaikuttaa siihen millaisiin töihin aikanamme päädymme. Ehkä joudumme tekemään enemmän töitä hyvän ja korkeamman aseman saavuttamiseksi, mutta aivan varmasti pystymme kovalla työllä ja itseämme kehittämällä saavuttamaan sen, mitä elämältä haluamme.

”Oikeat” suhteet auttavat ja helpottavat elämää, mutta suhteet eivät ole ainoa keino saavuttaa unelmien työpaikka. Pitää olla itse aktiivinen, eikä odottaa että joku tekee asiat omasta puolesta! Jopa minä tunnen uurastukseni palkitun. Teen tätä nykyä töitä neljässä eri työpaikassa opiskelujen ohella ja opiskelujen päätyttyä uskoisin minulla olevan vaihtoehtoja, joista valita se mieleinen loppuelämän työpaikka.

JobiJobi! julkaisee kevään aikana Satakunnan ammattikorkeakoulussa toteutetun Verkkoviestintä ja markkinointi-kurssin opiskelijoiden työelämään liittyviä blogitekstejä.

 

 

 

 

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s