VIERASKYNÄ: Työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia

Kesätyöt ovat monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään. Tästä johtuen monet kesätyöntekijät eivät välttämättä tiedä omia oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan. Kuitenkin työntekijän olisi hyvä tietää perusasiat niistä, ettei häntä käytetä hyväksi tai ettei hän itse toimi väärin. Tärkeää tietoa oikeuksista ja velvollisuuksista voi löytää esimerkiksi eri alojen työehtosopimuksista.

Työsuhteen alkaessa työnantaja ja työntekijä solmivat työsopimuksen. Se voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Kesätyöläisten työsuhteet ovat yleensä määräaikaisia. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena tai sähköisenä, eikä koskaan suullisena.

Työntekijällä on monia oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Hänellä on oikeus saada työehtosopimuksen mukaista palkkaa, oikeus järjestäytyä, oikeus terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön ja oikeus lakien ja sopimusten antamaan suojaan.

Palkan tulee olla vähintään työehtosopimuksessa ilmoitettua minimipalkkaa vastaava summa ja se on maksettava viimeistään palkanmaksukauden viimeisenä päivänä. Hänellä on myös oikeus saada palkkalaskelma maksettavasta palkasta. Palkanmaksutapa riippuu siitä, onko työntekijä tuntitöissä vai saako hän aikapalkkaa. Työntekijällä on myös oikeus saada palkkaa mahdollisilta sairaus- ja loma-ajoilta. Liittymällä ammattiliittoon työntekijä voi parhaiten turvata omia oikeuksiaan. Hän saa liitolta apua mm. mahdollisissa riitatilanteissa ja epäselvyyksissä työnantajan kanssa.

Työntekijän velvollisuuksia ovat huolellinen työ, työnjohdon ohjeiden noudattaminen, ammatti- ja liikesalaisuuksien pitäminen ja työnantajan edun huomioon ottaminen. Työntekijän tulee olla hyvin perillä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, jotta hän voi olla varma, että häntä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja ettei hän itsekään toimi väärin.

Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada työnantajaltaan kirjallinen työtodistus. Työtodistuksesta pitää ilmetä suoritettujen työtehtävien laatu ja työsuhteen kesto. Työntekijän pyynnöstä työtodistuksessa pitää myös ilmoittaa syy työsuhteen päättymiseen ja arviot työntekijän taidoista ja käytöksestä. Työtodistus kannattaa pyytää, jotta voi todistaa olleensa töissä. Todistuksia vaaditaan näytettäviksi esimerkiksi oppilaitoksissa ja mahdollisesti myös tulevissa työpaikoissa

Simo Ranta

JobiJobi! julkaisee kevään aikana Satakunnan ammattikorkeakoulussa toteutetun Verkkoviestintä ja markkinointi-kurssin opiskelijoiden työelämään liittyviä blogitekstejä.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s