VIERASKYNÄ: Oman alan työt

Mitä ovat oman alan työt? Markkinointiin suuntautuvana tradenomi-opiskelijana kaupan kassa ei tältä kuulosta. Vaikuttaisi siltä, että varsinkin korkeakouluopiskelijoilla on hankaluuksia löytää sitä niin sanottua oman alansa työtä. Tietenkin työtehtäviin voi kuulua muutakin kuin koulutusta vastaavia tehtäviä ja mielestäni nämä tuovat vain mukavaa vaihtelua työrutiineihin. Kuitenkin täysin eri tehtäviin joutuminen tuntuu huolestuttavalta ajatukselta. Kyse ei ole siitä, ettei arvostusta olisi oman alan töiden ulkopuolelle, mutta oma alahan valitaan juuri siksi, että henkilökohtaiset taidot pystyttäisiin hiomaan juuri niihin tehtäviin sopiviksi.

On täysin ymmärrettävää, että työpaikkojen määrä rajoittaa alalle työllistyvien määrää. Siitä huolimatta tuntuu erikoiselta, että ihmisiä koulutetaan liikaa aloille, joilla työpaikkoja ei esimerkiksi viiden vuoden ajanjaksolla tule olemaan nykyistä enempää. Sellainen ei voi millään tavalla edistää työllisyyttä, vaan päinvastoin opettaa ihmisille taitoja, joista hänelle ei ole suoranaista hyötyä työelämässään. Tietenkin kouluttautumisesta on aina hyötyä. En silti usko korkeakoulun saavuttaneen opiskelijan olevan kiinnostunut kouluttautumaan siten, ettei siitä ole suoraa hyötyä tulevissa työtehtävissä. Kouluvuosia on kuitenkin takana vähintään 12.

Jos työpaikkoja ei ole yhtä paljon kuin hakijoita, vaatimustaso nousee. Tämä on ollut huomattavaa etenkin viestinnän alalla, jota opiskelin aikaisemmin. Varsinkin suositumpiin kouluihin hakiessa tulee olla harrastanut alaa jo pidemmän aikaa, mikäli mielii saada koulutuspaikan. Tämä saattaa tuntua erikoiselta, mutta tulee ymmärtää, että tämä on ainoa tapa antaa realistinen käsitys tulevaisuuden mahdollisuuksista. Elämme yhteiskunnassa, jossa isoimman arvon tuottavat yksilöt pärjäävät. Tämän vuoksi kouluihin pääsyn tulisi mielestäni olla sidottuna oletettuun työpaikkojen määrään.

Mikä neuvoksi?

Olet hakemassa oman alan töitä. Ei väliä, oletko opiskelija vai jo ammattiin valmistunut, kunhan muistat seuraavat asiat: The main thing is to keep the main thing as a main thing.  Be outstanding and get along with people. Get on the plate and start swinging, that’s the only way to hit the ball.

Niko-Markus Alanen

JobiJobi! julkaisee kevään aikana Satakunnan ammattikorkeakoulussa toteutetun Verkkoviestintä ja markkinointi-kurssin opiskelijoiden työelämään liittyviä blogitekstejä.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s