Korkeakoulujen otettava suurempi rooli työelämänohjauksessa

Tämän vuoden alussa Helsingin yliopisto julkaisi katsauksen korkeakouluopiskelijoiden työelämätietoudesta. Päällimmäisenä mieleen jäi se, että töitä riittää ja paljon. Tällä hetkellä työelämäntaitoja opetetaan korkeakouluissa liian vähän ja myös ura- ja rekrytointipalvelut jättävät toivomisen varaa.

Pitäisin hyvänä ideana, että työelämätaidoista tehtäisiin suurempi opintokokonaisuus, joka jatkuisi koko opintojen ajan. Alussa keskityttäisiin enemmän siihen, millainen opiskeltu ala on, mitä eri työmahdollisuuksia löytyy ja mitkä opintokokonaisuudet tukevat haluttua suuntaa. Keskivaiheessa ja harjoittelun lähestyessä keskitytettäisiin omien vahvuuksien löytämiseen, verkostojen muodostamiseen, yleisen työelämätietouden kartuttamiseen ja esimerkiksi cv:n kirjoittamiseen. Loppuvaiheeseen sopisi työelämätaitojen hiominen ja valmistautuminen työelämään. Koulutusohjelmasta valmistuneiden opiskelijoiden uratarinat kiinnostaisivat myös varmasti.

Nuorille nuorten kielellä

Suurin osa opiskelijoista piti lisäksi henkilökohtaista työelämänohjausta tarpeellisena, mutta yllättävän moni kyselyyn vastanneista ei ollut kuitenkaan käyttänyt koulun ura- ja rekrytointipalveluita tai ollut niistä perillä.

Lähde: Rgbstock.com

Pahimmillaan korkeakouluille ei ole minkäännäköistä ura- ja rekrytointipalvelua opiskelijoilleen tai tehtävän ajaa linkkilista korkeakoulun sivuilla. Opiskelijat pitivät rekrytointipalveluista tiedottamista puuttellisena ja avun saamisen olevan korkean kynnyksen takana. Usein tarvittu tieto löytyy monen klikkauksen takaa, eikä lopuksi vastaa edes tarpeita.

Mitä tulee työpaikkoihin, tällä hetkellä vastuu työelämänkontakteista lepää raskaasti opettajien harteilla, jotka ovat jo muutenkin kiireisiä. Tietoa harjoittelu- ja työpaikoista levitetään opiskejoille sähköpostilla, suullisesti, sähköisillä ilmoitustauluilla, luokan seinillä tai toimistojen kautta. Eikö olisi helpompaa, että työpaikkojen levittämiseen olisi yksi väylä ja tällöin myös työnantajien olisi helpompi lähestyä korkeakouluja?

Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulu ovat kumpikin panostaneet ura- ja rekrytointipalveluihinsa. Yhteistä kummallakin on se, että asiaa on lähestetty nuorten näkökulmasta ja asioista puhutaan nuorten kielellä. Metropolian rekrypalveluihin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi Facebookin ja Twitterin kautta. Laurean sivuilla voi tehdä videotyöhakemuksen, sieltä löytyy keskitytesti opiskelijoille sopivia työpaikkoja ja sivu on tehty myös houkuttelevaksi potentiaalisille työnantajille.

Korkeakoulujen vastuu kasvaa

Jos työelämätaitoihin ja opinto-ohjaukseen panostettaisiin jo heti opintojen alkumetreiltä saakka, keskeyttämiset vähenesivät ja myös opintoja osattaisiin suunnitella paremmin tulevaa uraa silmällä pitäen. Ura- ja rekrytointipalveluiden kehittäminen puolestaan helpottaisi opiskelijoiden ja työnantajien kohtaamista, myös kosketus eri alojen rekrytointitarpeista pitäisi opetussuunnitelmat paremmin ajantasalla.

Korkeakoulujen rooli liittyy perinteisesti tiukasti koulutukseen, mutta yhteiskunnan asettamat vaatimukset ja panokset ovat kasvaneet. Keskeyttäneet tai kortistoon valmistuvat opiskelijat eivät tee hyvää korkeakoulun imagolla, eikä lupaa myöskään hyvää sen tulevaisuudella. OPM on jo nyt karsinut aloituspaikkoja raskaalla kädellä, eikä varmaan epäröi tehdä sitä vastaisuudessakin tarpeen tullessa.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s