VIERASKYNÄ: Onko näöllä väliä – siis ulkonäöllä?

On selvää, että ulkoinen olemus vaikuttaa jollakin tapaa työnhaussa. Taloussanomat julkaisi artikkelin aiheesta maaliskuun lopulla, että tavallisen näköinen ”pulliainen” ei saa välttämättä paikkaa, jos vastassa on hyvännäköinen työnhakija ja molemmilla yhtä hyvä CV hakutilanteessa, pulliaisella ehkä asteen parempikin. ”Ulkonäköönsä panostaneella” on siis parempi mahdollisuus saada työpaikka kuin pulliaisella.

Ensimmäinen ajatus minulla oli aiheesta: ”Ei se saa olla näin, ei ketään saa syrjiä!”. Työnantajat eivät saisi arvostella ihmistä ulkonäkönsä takia, vaikka se tapahtuisikin alitajuntaisesti.  Kaikki eivät voi ulkonäölleen mitään, jos se esimerkiksi johtuu sairaudesta, loukkaantumisesta tai jostain muusta syystä. Kaikkia pitäisi kohdella tasavertaistesti tässä asiassa. No okei joo, vaatteisiin ja hiuksiin pystyy aina vaikuttamaan. Vaatteiden pitää olla siistit työssä kuin työssä ja varsinkin työnhakutilanteessa.  Jos pitää ulkonäöstään huolta, niin huolehtii muustakin. Reippaan olemuksen koetaan kertovan uskottavuudesta ja paineensietokyvystä. Liikakilot taas siitä, ettei huolehdi itsestään fyysisesti.

Sitten aloin miettimään oikein kunnolla asiaa. Aloin miettiä asiaa alakohtaisesti. Myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä ulkonäöstä on hyötyä. Kuinka moni ihminen ostaisi tuotteen myyjältä, joka on epäsiististi pukeutunut, hiukset kampaamatta ja henki haisisi pahalle? Ei kukaan. Kuinka moni ostaisi tuotteen ihmiseltä, joka on pukeutunut tilanteen mukaan siististi, hiukset siististi kammattuna ja myyjäkin olisi kaunis tai komea? Kaikki.  Jos noista kahdesta siis pitäisi valita toinen, niin se olisi se jälkimmäinen ehdottomasti. Se myy.

Kuten mainitsin, tämä on alakohtaista. Työ, mikä ei niinkään vaadi paljoa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, niin onko sillä väliä, että onko ulkonäöllisesti viehättävä vai ei? Mitä kovemman tason osaamisesta on kyse, sitä vähemmän ulkonäkö työnantajaa kiinnostaa. Lähtökohta on ihan erilainen korkean tason teknisillä osaajilla kuin myynnin tai asiakaspalvelun ammattilaisilla – toinen tekee ja toinen myy toisen tekemän tuotteen tai palvelun.

Missä on vika? Onko se työnantajissa, kun he katsovat liikaa työnhakijan ulkonäköä? Vai onko se työnhakijassa, joka ei välttämättä huolehdi ulkonäöstään?

Anniina Heilimä

JobiJobi! julkaisee kevään aikana Satakunnan ammattikorkeakoulussa toteutetun Verkkoviestintä ja markkinointi-kurssin opiskelijoiden työelämään liittyviä blogitekstejä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s