Harjoittelija on palkkansa ansainnut

Suuressa osassa korkeakouluista harjoittelu on pakollinen osa opintoja. Sen tavoitteena on perehdyttää opiskelija ohjatusti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Harjoittelu vastaa hyvin paljon tavallista työsuhdetta, jonka vuoksi palkka-asiat saattavat mietityttää.

Monet ovat sitä mieltä, ettei harjoittelusta kuulu maksaa mitään: saahan opiskelija harjoittelusta opintopisteitä ja opintotukea. Opiskelijan tiedot ja taidot eivät myöskään ole vakituisten työntekijöiden tasolla, jonka vuoksi opiskelijat eivät kehtaa useinkaan edes kysyä palkasta.

Monet työnantajat ovat haluttomia maksamaan palkkaa eikä se ole mikään ihme, kun tarjolla on ilmaista työvoimaa. Miksi maksaa palkkaa, jos joku tekee työn ilmaiseksi? Harjoittelijat ja työelämävalmennettavat ovat työnantajille täysin ilmaista työvoimaa, ja palkkatuellakin maksaa pienimmät palkat kokonaan. Kun yksi lähtee, tilalle otetaan uusi.

Jos harjoittelu on palkatonta, sen pitäisi sisältää työhön ohjausta eikä harjoittelija saisi olla vastuussa mistään kokonaisuudesta. Palkaton harjoittelu on luonteeltaan työhön tutustumista, eikä se sisällä vaikeita itsenäisesti suoritettavia työtehtäviä. Tällöin työpaikan harjoitteluohjaajan pitää olla harjoittelun aikana paikalla ja opastaa työtehtävissä asianmukaisesti ja antaa ohjeita työpaikalla toimimisesta.

Todellisuudessa monien harjoittelijoiden työtehtävät vastaavat kuitenkin lähes täysin vakinaisten työntekijöiden tehtäviä. Tällöin työstä kuuluu maksaa palkkaa. Ammattiliitot ja opiskelijajärjestöt painottavatkin, että tehdystä työstä kuuluu saada korvaus.

Opiskelijan on syytä olla tarkkana omissa työtehtävissään, jottei häntä käytetä hyväksi. Palkattomassa harjoittelussa olevan opiskelijan ei esimerkiksi koskaan kuulu toimia sijaisena, silloin työ on itsenäistä ja vaatii korvauksen. Jos työnantaja ei suostu maksamaan palkkaa työstä, josta sitä kuuluisi saada, voi silloin ottaa yhteyttä esimerkiksi työsuojeluvaltuutettuun tai omaan ammattiliittoon.

Palkan suuruudesta kannattaa myös olla tarkkana. Alan työehtosopimuksissa mainitaan harjoittelijan minimipalkka, jota huonompaa ei kuulu saada. Harjoittelijan palkka voi olla esimerkiksi 80 % vakituisen työntekijän palkasta.

Lisäinfoa:

http://www.opiskelupaikka.fi/Tyopaikka-harjoittelu/Tyoharjoittelu/Tyoharjoittelun-pelisaannot
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/10/05/turha-maksaa-palkkaa-kun-tyot-tehdaan-ilmaiseksi/201013749/137

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s