VIERASKYNÄ: Mahdollisuuksien työhaastattelu

Työhaastattelu on tärkeä tilaisuus, jossa voit itse vaikuttaa tulevaisuuteesi. Luot itsestäsi mielikuvan  mahdolliselle tulevalle työnantajalle, joten tilaisuuteen kannattaa panostaa. Kunnollinen valmistautuminen antaa sinusta hyvän kuvan, mutta myös vähentää omaa jännitystäsi.

Ensivaikutelman antamiseen kannattaa panostaa. Luot ensisilmäyksellä jonkin mielikuvan itsestäsi ja olipa se sitten hyvä tai huono, sitä on vaikea muuttaa enää sen synnyttyä. Pukeutumisella ja käytökselläsi voit vaikuttaa suuresti tähän.

Yrityksestä kannattaa hankkia tietoa etukäteen; esimerkiksi yrityksen nettisivustojen tiedot kannattaa tankata mahdollisimman hyvin. Haastattelijan esittämät kysymykset varmasti liittyvät yrityksen toimintaan tavalla tai toisella, joten yritystietous kuuluu haastateltavan perustietoihin.

Yritä miettiä myös omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi, sillä ne ovat haastattelijoiden suosikkiaiheita. Valmistaudu myös kertomaan niistä enemmän ja miten ne saattavat vaikuttaa työhösi. Mieti myös valmiiksi, miksi juuri sinä olisit sopivin henkilö yrityksen palvelukseen.

Lisäksi hyvin tärkeä ohje: ole ajoissa paikalla. Kannattaa vaikka käydä etukäteen katsomassa haastattelupaikan sijainti, jotta varmasti löytää perille ajoissa.

Lopuksi vielä lyhyesti ensimmäisestä työhaastattelustani. Olin ensimmäistä kertaa hakenut kesätöitä ja viimein odotuksen jälkeen tuli kutsu haastatteluun. Luonteeltani olen jännittäjätyyppiä, joten päätin hoitaa valmistautumisen mahdollisimman hyvin. Minulla oli iso esittelykirjanen yrityksestä, jota pänttäsin. Paria päivää ennen haastattelua kävin kiertelemässä paikan päällä, jotta löydän varmasti perille; voin kertoa tämän vähentäneen jännitystä todella paljon, tietäisinpä ainakin mihin mennä.

Itse haastattelutilanne sujui hyvin. Olin pukeutunut hyvin ja yritin käyttäytyä mahdollisimman asiallisesti. Jännitys oli toki suurta ja luultavasti se näkyikin, mutta valmistautuminen auttoi vähentämään sitä.  Tiedon hankkiminen yrityksestä kannatti, sillä ilman tätä vastaukseni eivät varmastikaan olisi vakuuttaneet haastattelijaa. Uskon hyvän valmistautumisen auttaneen minua saamaan paikan.

Sami Vuorenmaa

JobiJobi! julkaisee kevään aikana Satakunnan ammattikorkeakoulussa toteutetun Verkkoviestintä ja markkinointi-kurssin opiskelijoiden työelämään liittyviä blogitekstejä.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s