Webinaari – vuorovaikutteisen seminaarin järjestäminen verkossa

Mikä webinaari on?

Webinaari on verkossa toteutettava seminaari, johon osallistuminen ei vaadi fyysistä läsnäoloa. Webinaaria pystyy seuraamaan verkon välityksellä mistä tahansa ja sen pystyy katsomaan kätevästi myös jälkikäteen. Webinaarin hyviä puolia ovat sen kustannustehokkuus, tavoitettavuus sekä vuorovaikutteisuus.

Webinaarin järjestämiseen tarvittavat välineet

Yksinkertaisen webinaarin järjestämiseen tarvitaan ainoastaan kannettava tietokone, verkkokokousympäristö sekä web-kamera. Kuitenkin laadukkaan webinaarin järjestämiseen kannattaa varata seuraavaksi mainitut laitteet.

Ensimmäiseksi tarvitaan verkkokokousympäristö, jossa webinaari tullaan pitämään. Yksi suosituimmista webinaarin järjestämiseen käytettävistä ohjelmista on Adobe Connect. Se on maksullinen ohjelma, jonka avulla pystytään jakamaan samanaikaisesti reaaliaikaista videokuvaa sekä PowerPoint-esityksiä. Ohjelman välityksellä pystyy myös käymään keskustelua sekä videoiden että chatin avulla, minkä vuoksi Adobe Connectin vuorovaikutteisuus on loistava. Toinen webinaariin soveltuva ohjelma on Bambuser, joka on ilmainen ja helppokäyttöinen ohjelma, mutta jonka avulla voi käydä keskustelua ainoastaan chatissa.

Seuraavaksi kannattaa pohtia, kuinka monta puhujaa tulee esiintymään samanaikaisesti. Puhujien määrä sekä kuinka paljon puhujat tulevat lavalla liikkumaan määräävät mikrofonien sijainnin ja lukumäärän. Mikrofoni asetetaan yleensä kahden puhujan väliin siten, että se kaappaa molempien äänet. Äänen kuulumisen varmistamiseksi puhujille merkataan roudarinteipillä lattiaan alue, jonka yli he eivät saa liikkua.

Mikrofoneja löytyy laulumikrofonista langattomaan nappimikrofoniin. Nappimikrofoni on ihan toimiva vaihtoehto, mutta hankaluudeksi muodostuu se, että mikrofonista saattaa kuulua kahinaa väärin asetettuna. Perinteisen laulumikrofonin ongelmana taas on se, ettei yleensä siihen osata puhua oikein: mikrofoni on joko liian kaukana tai liian lähellä puhujan suuta. Järjestäjälle vähiten työtä tuottava vaihtoehto on suuntamikrofoni, joka kerää ääniä vain tietystä suunnasta. Näin vältytään ympärillä olevan hälinän kuulumisesta ja saadaan mikrofoni keräämään vain puhujien suunnasta tulevat äänet.

Käytettäessä ”oikeita” mikrofoneja tarvitaan luonnollisesti myös mikseri. Mikserissä tulisi olla ainakin kaksi XLR-liitintä, joihin mikit kytketään. Mikserillä pystytään säätämään äänentasoja. Mikäli käytetään ulkoista äänikorttia, jossa on XLR-liittimet jo valmiina, voidaan mikseri jättää kokonaan välistä. Yksi hyvä äänikortti tähän tarkoitukseen on M-Audio Fast Track Pro.

Seuraavaksi tarvitaan tietokone, joka kykenee vastaanottamaan linjatasoista signaalia. Jos tietokoneessa sitä ei ole, tarvitaan lisäksi ulkoinen äänikortti. Mikäli ulkoista äänikorttia tai linjatasoista signaalia ymmärtävää tietokonetta ei ole, kannattaa unohtaa tämä kattaus. Mikäli kuitenkin joku uskaltautuu tätä kokeilemaan, linjatasoinen signaali mikrofonin liitintä pitkin tietokoneeseen vietynä murouttaa äänen. Muroutumisella tarkoitetaan ääntä, joka rikkoo vaikka kuinka laskisi sisääntuotavan äänen tasoa. Tietokoneen ja mikserin välillä käytimme 2xRCA-3,5mm stereo -kaapelia.

Edellä mainittujen lisäksi tarvitaan suhteellisen laadukas videokamera. Olemme itse käyttäneet Sonyn HD-kameroita. Kuva viedään tietokoneelle Firewire-johdolla ja kun kamera kytkekään tällä johdolla tietokoneeseen, se näkyy tietokoneella kuin ulkoisena webkamerana. Mikin ja kameran saa käyttöön, kun klikkaa hiiren oikealla painikkeella videokuvan päällä ja valitsemalla Settings ja oikean mikin ja kameran pudotusvalikosta.

Parhaan mahdollisen äänenlaadun saa Adobe Connectissa klikkaamalla Meeting, Preferences ja valitsemalla Room Bandwidth-kohdasta LAN. Kannattaa myös tarkistaa, että Audio-kohdassa ei ole valittuna Echo Suppressionia.

Lopuksi vielä varmistetaan, että valaistus on kohdillaan. Jos tarvitaan lisävaloa, tavallinen jalkalamppu käy tähän tarkoitukseen aivan hyvin. Täytyy kuitenkin huomata, ettei valolla osoiteta suoraan kohdetta, jottei se ylivalotu.

Tämä merkki tarkoittaa, ettei tietokone pysty vastaanottamaan linjatasoista signaalia.

Tämä tietokone pystyy vastaanottamaan linjatasoista signaalia.

Tällä merkillä varustetut tietokoneet pystyvät myös vastaanottamaan linjatasoista signaalia.

Mikrofonin ja kameran saa näkymään klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella Settings...

... ja valitsemalla oikean kameran ja mikrofonin pudotusvalikosta.

Adobe Connectissa äänenlaatu maksimoidaan klikkaamalla Meeting, Preferences...

ja Room Bandwidth-kohdasta valitsemalla LAN.

Tällä kalustuksella pystytään järjestämään toimiva ja laadukas webinaari.

Edit  22.02.2012

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Webinaari – vuorovaikutteisen seminaarin järjestäminen verkossa

  1. Anni sanoo:

    Kiitos hyvästä artikkelista. Adobe Connect on hyvä, mutta on olemassa myös (kotimainen) vaihtoehto niille, jotka tekevät webinaareja useamminkin: http://www.magneetto.com/webinaari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s