Erotu työnhaussa – verkossa teet sen paremmin

Rakenna itsellesi verkkonäkyvyys

Oikeanlainen verkkonäkyvyys parantaa mahdollisuuksia tulevaan unelmaduuniin. Oman osaamisen markkinointiin kannattaakin satsata. Verkko on täynnä erinomaisia mahdollisuuksia rakentaa esimerkiksi erottuvia työhakemuksia. Paperisessa CV:ssä on vaikea näyttää toteen, mitä osaamista itsellä on. Verkossa se taas hyvinkin helppo konkreettistaa vaikkapa kuvin videoin ja tekstein.

Kaikkien tuntema videopalvelu YouTubeen tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tehdä vaikkapa videomuotoisen työhakemuksen. Esitysten jakamiseen tarkoitettu palvelu SlideShare:iin voi rakennella PowerPoint-muotoisen hakemuksen, Blogit taas ovat oiva tapa tuoda esiin esimerkiksi kirjoitus- ja valokuvastaitojaan muun osaamisen lisäksi. About.me-palvelu on oikeastaan verkko-CV, johon voi tuoda kootusti verkosta kaiken sen, jonka haluat työnantajan itsestäsi tietävän. Näin vain yksi linkki työnantajalle riittää.

Kannattaa myös muistaa, että Facebookissa nykymuotoisenaan on helppo laittaa opiskelu- ja työhistoria kaikille avoimiksi, jolloin esimerkiksi työnantaja voi bongata sieltä osaajan suoraa. Lisäksi Huomion arvoista on, että ammatilliseen verkostoitumiseen ja verkko-cv:n tekemiseen tarkoitettu LinkedIn näkyy hakutuloksissa melko korkealla, joten moni toivoo työnantajansa löytävän itsensä juuri tätä kautta.

Tarkista minkälainen on verkkomaineesi

Tiesitkö että sillä minkälaisia jälkiä jätät itsestäsi verkkoon, on merkitystä työnsaannin kannalta? Vaikka Suomen lain mukaan työntekijöiden googlettaminen on kiellettyä, työnantajat tarkistavat yhä useammin työnhakijan jättämät verkkojalanjäljet. Siksi ei ole yhdentekevää, minkälaista materiaalia hakijasta hakujen perusteella löytyy.

Kannattaa tarkistaa esimerkiksi, minkälaista kuva ja videomateriaalia itsestä löytyy. Mikäli kuuluu Facebookiin, yksityisasetukset on hyvä käydä läpi säännöllisin väliajoin. Statuspäivitykset näkyvät esimerkiksi oletusarvoisesti aivan kaikille, mikäli näkyvyyttä ei ole rajannut. Kuvien jakamisessa kannattaa myös yhteisössä olla tarkka, sillä kuvat voivat levitä myös kaveriesi kautta tahoille, joille et ole ajatellut henkilökohtaisia kuviasi näyttää.

Nykypäivän ihmisen on erittäin vaikea elää elämäänsä jättämättä verkkoon itsestään jälkiä. 2010-luvulla alkaakin olla jo epäilyttävää, mikäli työnhakijasta ei löydy verkosta mitään materiaalia. Kärjistäen voikin todeta, että jos työnhakijasta ei löydy verkosta mitään tai tietoa verkossa hyvin vähän, työnhakija saattaa vaikuttaa työnantajasta epäilyttävältä: Onko kyseinen henkilö oikeasti edes olemassa?

Ammatillinen verkostoituminen kannattaa

Luodut verkostot ovat olleet aina hyvin tärkeitä työnhaun kannalta. Ammatillinen verkostoituminen kannattaakin aloittaa heti opintojen alussa. Esimerkiksi opiskelukaverit saattavat nousta arvoon arvaamattomaan tulevassa työnhaussa myöhemmin valmistumisen jälkeen.

Eri yhteisöpalveluissa verkostoituminen on paitsi ammatillisesti järkevää myös helppoa. Kontaktit pysyvät näin muistissa ja järjestyksessä.

Harva on tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Facebookissa luodut kontaktit voisivat johtaa uuteen työpaikkaan. Facebookista löytyy esimerkiksi jo lähes kaikkien yritysten Facebook-sivu. Mikäli yritys kiinnostava potentiaalisena työnantajana, sivusta kannattaa tykätä ja näin verkostoitua kiinnostavan työnantajan kanssa. Sivulla aktiivisesti toimiminen (keskusteluihin osallistuminen/hyödyllisten linkkien jakaminen) voi herättää työnantajan kiinnostuksen. Facebook-sivujen kautta saa yleensä tietoa myös avoimista työpaikoista.

Verkkoyhteisö LinkedInissä on keskusteluryhmiä, jotka ovat tarkoitettu eri ammattiryhmille tai alasta kiinnostuneille. Näissä ryhmissä on esimerkiksi runsaasti yritysten rekrytoinnista vastaavia bongailemassa tulevia talentteja. Aktiivisuus ryhmissä palkitaan yleensä suosituksina. Tunnettuus ammatillisissa verkostoissa ei ole koskaan huono asia.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s