Miten pukeutua työhaastatteluun

Työhaastattelussa ensivaikutelma on tärkeä asia. Työnantaja tekee jo haastattelun ensi minuuteilla alustavan arvion siitä, miten hakija istuisi yrityksen työntekijäksi. Ensivaikutelman muodostaa hakijan käytös yhdessä ulkoisen olemuksensa kanssa.

Lainsäädännöllisesti ihmisen ulkonäkö, ikä, sukupuoli tai kansallisuus eivät saa vaikuttaa rekrytointipäätökseen. Ulkonäöllä voi kuitenkin olla suuri merkitys itsestäsi antamaan mielikuvaan. Haluaisitko esimerkiksi, että ihminen jolla on likaiset kynnenaluset, laittaisi sinulle ruokaa?

Pukeudu alan mukaisesti

Työhaastatteluasun valintaan vaikuttaa muun muassa alan ja työpaikan pukeutumiskulttuuri. Esimerkiksi pankkiala on edelleen hyvin konservatiivinen ja työhaastatteluun ei kannata edes unelmoida menevänsä farkuissa. Tässä tapauksessa siis työhaastatteluun sopiva valinta miehillä on puku ja naisille jakkupuku. Ostoskeskukseen myyjäksi hakevalle puku saattaa olla kuitenkin hieman liikaa. Verkkarit ja lenkkarit kannattaa joka tapauksessa jättää kotiin oli kyseessä minkä alan työhaastattelu tahansa.

Source: mudvillegazette.com

Jos et ole varma asuvalinnasta, mieluummin kannattaa ylipukeutua kuin alipukeutua. Pukeutumisella osoitat kunnioitusta haastattelijaa kohtaan ja näytät myös olevasi tosissasi työpaikan suhteen. Jos mahdollista voit käydä jo etukäteen työpaikalla katsomassa, miten muut työntekijät ovat pukeutuneet tai etsiä netistä vinkkejä alan yleisestä pukeutumiskoodista.

 
Tärkeää on myös, että tunnet olosi mukavaksi ja itsevarmaksi asussa. Jos tunnet olosi epämukavaksi, se saattaa näkyä haastattelutilanteessa tahattomana liikehdintänä ja asun nykimisenä. Asun ei pitäisi olla myöskään liian huomiota herättävä, jotta se ei vie huomiota sinusta.

Malttia hajusteiden kanssa

Naisilla korujen koko ja määrää kannattaa miettiä. Äänekkäät ja liian silmäänpistävät korut saattavat viedä huomion itse asiasta eli haastattelusta. Meikkiä kannattaa myös olla hillitysti. Miesten kannattaa huolehtia parran siisteydestä. Tuoksuja kannattaa laittaa säästeliäästi, tarkoituksena ei ole tyrmätä haastattelijaa.

 
Tatuoinnit ja lävistykset herättävät aina paljon keskustelua. Tässä kannattaa käyttää harkintaa, jos kyseessä on konservatiivinen ala, voi tatuointien peittäminen ja osan lävistyskoruista jättäminen kotiin olla hyvä idea. On myös joitakin ammatteja (esim. sairaanhoito), jossa työntekijät eivät saa töissä käyttää koruja lainkaan. Muuten siistit ja yksinkertaiset lävistyskorut ja vaatteet, jotka eivät ylikorosta tatuointeja ovat riittävät.

Persoonallisuutta yksityiskohdin

Ennen itse haastattelutilannetta kannattaa tarkastaa oma yleisilme peilistä; onko paita napitettu oikein, kengät siistit sekä hame ja meikki kohdallaan. Kännykkä kannattaa laittaa äänettömälle jo ennen haastattelua ja purkka heittää roskikseen.

 
Täydellinen haastatteluasu antaa itsevarmuutta, mutta ei varasta koko showta. Siisti ja muodollinen pukeutuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ei voisi olla persoonallinen. Persoonallisuuttaan voi tuoda esille hyvin harkituilla yksityiskohdilla. Mauton ja hauton työntekijä ei myöskään jää mieleen. Kannattaa olla siis rohkea, mutta harkitusti.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s