Omakehu ei haise työnhaussa

Suomalaiset ovat tunnetusti vaatimatonta kansaa. ”Onpa hienon näköinen!” – ”Tää ny vaan on tämmönen…” Onpa sellainenkin sanonta suomen kielessä kuin omakehu haisee. Ei kuitenkaan työnhaussa. Siinä liikaa vaatimattomuus saattaa kostautua pahimmalla mahdollisella tavalla. Työnmetsästykseen ryhtyessä on omien vahvuuksien ja kykyjen markkinoimisen osaaminen must.

Liian usein ihmiset ujostelevat oman osaamisensa markkinointia työnhaussa ja missaavat sen takia potentiaalisia työpaikkoja. Jos ei osaa vakuuttavasti kertoa, missä on hyvä ja markkinoida osaamistaan verkostoilleen, niin miten voi olettaa, että kukaan muukaan tekisi sen puolestaan? Äidin voi suoraan unohtaa laskuista. Ajatellaanpa vaikka isoja brändejä, kuten Applea, Coca-Colaa tai Nikeä. Haluaisiko kukaan niiden tuotteita, jos emme tietäisi kuinka hyviä ne ovat?

Lähde: thechangeblog.com

Työnhakuprosessia voisi siis melkein verrata tuotteen (eli tässä tapauksessa oman osaamisen) markkinointiprosessiin. Tärkeintä on tiedostaa omat taitonsa, heikkoutensa ja vahvuutensa. Helppo tapa aloittaa on esimerkiksi tutkimalla millaisia taitoja ja minkä tyyppistä työkokemusta yleisesti haetaan omalla alalla ja verrata niitä omiin. Milläosa-alueella on selvä etulyöntiasema ja missä olisi parantamisen varaa?

Työhakemusta tehdessä kannattaa olla rehellinen, mutta se ei tarkoita samaa kuin vaatimaton. Tuo vahvuutesi häpeilemättä esille ja osoita konkreettisesti esim. luvuin, mitä olet saavuttanut edellisissä työpaikoissa. Omiin sanavalintoihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Vältä latteita sanontoja ja passiivimuotoa. Tee itsestäsi paras mahdollinen valinta yritykselle, koska he haluavat parhaan hakijan, ei sen josta olisi vain kiva päästä yritykseen töihin.

Työhaastattelua varten kannattaavalmistautua vastaamaan peruskysymyksiin, kuten kerro jotain itsestäsi sekä mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi. Nämä ovat myös ne kysymykset, joihin ihmiset kompastuvat helpoiten. Itsestään kerrottaessa käydään läpi serkkujen kissojen nimet ja huonoista puolista saisi materiaalia romaaniksi saakka. Tuolissa hytkyminen ja katsekontaktin vältteleminen ei myöskään anna mielikuvaa itsevarmasta hakijasta.

Hakijat, jotka ovat perillä kyvyistään ja välittävät itsevarmuutta toimissaan, menestyvät parhaiten työnhaussa. Ensiaskel parempaan työnhakuun onkin siis omien vahvuuksiansa ja kykyjänsä tiedostaminen. Itsensä kehumista ja markkinointia ei kannatta arkailla, kunhan muistaa pysyä ammattimaisena ja myös kuuntelee toisia.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s