Työttömän muistilista ensimmäisille päiville

Työttömäksi joutuminen on monelle kova paikka. Työttömyyden ensimmäiset päivät eivät kuitenkaan salli aikaa laakereilla lepäämiseen. Käynnit eri virastoissa, lomakkeiden täyttö ja papereiden toimittaminen oikeisiin osoitteeseen on aikaavievää ja pitäisi silti suorittaa nopeasti. Ensikertaiselle prosessi on jopa sekava. JobiJobi!n koostama muistilista työttömyyden ensimmäisille päiville:

 1. Ilmoittaudu työnhakijaksi Työ- ja elinkeinotoimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Ilmoituksen voi tehdä helposti esimerkiksi internetissä TE-toimiston sivuilla.  Internetissä tehdyn ilmoituksen lisäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen vaatii henkilökohtaisen käynnin TE-toimistossa. Tämä johtuu siitä, että työttömyysrahaa eli työttömyysturvaa ei voi hakea Kelalta ennen TE-toimiston hyväksyntää työttömättömyydestä. Lisäksi omavastuuaika, eli se aika, jolta ei makseta työttömyysturvaa, alkaa vasta sen jälkeen, kun on ilmoittautunut Työ- ja elinkeinotoimistoon.
 2. Työ- ja elinkeinotoimistokäynnillä on tärkeää ottaa mukaan kaikki paperit mukaan, tarkoittaen todistuksia koulusta- ja opiskelusta, eri työpaikoista, lomautuksesta sekä mahdollisesta armeija -tai siviilipalvelun suorittamisesta. Jos työttömyysturvan hakija edelleen opiskelee tai on vielä töissä, täytyy myös siitä tuoda todiste TE-toimistoon. TE-toimistossa kirjataan hakijan tiedot sähköiseen järjestelmään, jonka jälkeen työhaku asetetaan virallisesti voimaan. Tämän jälkeen kaikki TE-toimiston palvelut ovat hakijan käytössä.
 3. Tämän jälkeen voi hakea varsinaista työttömyysturvaa. Työttömyysturvaa voi hakea työttömyyskassasta tai Kelasta. Jos ei kuulu työttömyyskassaan, voi Kelasta hakea peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Peruspäivärahaa myönnetään niille, jotka ovat olleet töissä vähintään kahdeksan kuukautta viimeisen kahden vuoden aikana. Peruspäivärahaa maksetaan enintään 500 päivän ajalta. Jos ei täytä peruspäivärahan työssäoloehtoa, on oikeutettu työmarkkinatukeen. Työmarkkinatukea saavat myös ne, jotka eivät ole löytäneet töitä peruspäivärahan 500 päivän täytyttyä.
 4. Kelasta kannattaa myös tarkastaa onko oikeutettu yleiseen asumistukeen, opintolainan korkoavustukseen tai toimeentulotukeen.

Työttömän ensiapulinkit:

Mol.fi – Työnhakijaksi ilmoittautuminen

Kela.fi – Tuet työttömälle työnhakijalle

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Työttömän muistilista ensimmäisille päiville

 1. Bubs sanoo:

  Mainio lista, mutta pakko vähän viilata oikeudesta peruspäivärahaan/ansiopäivärahaan, sori. Eli peruspäivärahaan on oikeus, jos on ollut töissä vähintään 34 viikkoa (noin 8kk) viimeisen 28 kuukauden aikana (noin 2v 4kk). Viikottainen työssäoloaika pitää olla vähintään 18 tuntia, että se lasketaan työssäoloehtoon. Työttömyyskassoilla on sama sääntö. Mahdolliset opiskelut, äitiyslomat ja sairauslomat pidentävät tarkastelujaksoa (eli sitä 28 kuukautta)..

 2. Ann-Christine sanoo:

  Tarkat lukijat on yleensä niitä parhaita lukijoita, kiitos tarkennuksista!

 3. Hei,

  Tällä kertaa en kommentoi itse blogipostausta vaan esitän kysymyksen, joka nousi mieleeni:
  – Onko tehty tutkimusta siitä, mitä työnantajat arvottavat työhakemuksessa?
  Esimerkiksi: painottuuko asiasisältö vaiko kirjoitusasu?

  Tottakai nuo asiat ovat tilanneriippuvaisia, mutta esimerkiksi toimialojen sisältä saattaisi löytyä säännönmukaisuuksia.

 4. Ann-Christine sanoo:

  Mitään virallista tutkimustietoa ei varsinaisesti ole olemassa, mutta mutu-tuntumalla voisi sanoa, että kirjoitusasulla on hyvin suuri merkitys. Jos oikeinkirjoituspuoli ei ole kunnossa, itse asiakin saattaa jäädä silloin hämärän peittoon. Lisäksi tekstin hyvä kirjoitusasu antaa työhakemukselle ryhtiä ja itse kirjoittajasta valistuneemman kuvan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s