Nykyinen koulutuspolitiikka ei takaa nuorten nopeaa työllistymistä

Tuttuun tapaan yhteishaun tulokset selvisivät heinäkuussa ja tulevaisuuden avaimet jaettiin monelle nuorelle. Tänä vuonna ennätysmäärä nuoria jäi ilman havittelemaansa koulutuspaikkaa. Korkeakouluhaussa 97 100 ja ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen haussa 24 300 jäi ilman koulutuspaikkaa. (Lähde: Opetushallitus ja MTV3)

Tämä on suuressa ristiriidassa sen kanssa, mitä julkisuudessa on puhuttu Suomen työelämän takaisin kuosiin rukkaamisesta. Työuria yritetään nyt pidentää niiden alkupäästä, ei ainoastaan loppupäästä. Nuorien halutaan suorittavan koulunsa ilman keskeytyksiä ja tietyn aikaraamin sisällä. Opintuen uudistusten myötä opintotuen edellytyksenä on nyt vähintään 5 op kuukaudessa entisen 4,8 sijaan (Lähde: Mtv3). Suunta opiskeluoikeuden pituudesta ja tukien ehdoista on viime vuosina ollut muutenkin kiristymään päin. Tutkinnon suorittamisen jälkeen jatkuu suora putki työelämään.

Yli 100 000 nuoren tulevaisuus on siis tällä hetkellä pidossa. Onnistumisen tunteet ovat vähissä erityisesti nuorten puolella. Jos opiskelupaikan saaminen jatkuu yhtä vaikeana, on kohta käsissä liuta nuoria aikuisia, jotka tekevät hanttitöitä tai koska siihenkään ei ole valmiuksia, makaamassa kortistossa.

Yhteiskunta asettaa yhä suurempia paineita ja odotuksia nuorelle sukupolvelle, nopeasti pitäisi opiskella ja valmistua, alkaa työskennellä ja jatkaa töitä pidempään kuin omat vanhemmat. Ainakaan tällä hetkellä tämä ei kuulosta realistiselta, työntekijöitä ei yksinkertaisesti voida valmistaa liukuhihnalla.Viime aikoina on puhuttu paljon myös työssä jaksamisesta. Työkyvyttömyyseläkkäälle olevien nuorten aikuisten määrä on räjähtynyt 2000-luvulla. Liukuhihnamenetelmä tuskin vähentää näitä lukuja. Tällä hetkellä nuorille tarjotaan paljon keppiä, mutta missä ovat porkkanat? Ja miten nuoret voivat onnistua, jos he eivät saa edes mahdollisuutta?

Vinkkejä ilman opiskelupaikkaa jääneille:

Itsensä kerääminen kieltävän kirjeen/kirjeiden jälkeen vie aikansa, mutta epäonnistumisen tunteeseen ei saisi jäädä myöskään rypemään. Täysin tyhjä kohta cv:ssä tai hakupapereissa kertoo omaa kieltään. Hakupaperi näyttää heti paremmalta, jos ”välivuotena” on tehnyt jotain.  JobiJobi!- tiimi keräsi alle muutamia vinkkejä, mihin tarttua yhteishaun kariuduttua.

Opiskelu:

  • Ammattikorkeakoulujen täydennyshaku 1-4.8.2011.
  • Ammattikorkeakoulujen syyshaku  12.9-7.10.2011.
  • Aikuiskoulutus
  • Eri opistot ja kansalaisopistot
  • Avoimen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opinnot

Työnhaku:

  • Työvoimatoimiston sivut
  • Vuokratyötoimistot (esim. Varamiespalvelu ja Staffpoint)
  • Vapaaehtoistyö (esim. SPR, Unicef, WWF, kirkko, paikalliset nuorisoyhdistykset)
  • Au pair
Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s