@AnnWahl pohtii: Nuorten välivuosi uusi kirosana?

Koulujen päättyessä on mediassa ollut paljon esillä nuorten tulevaisuuden suunnitelmat. Taloussanomissa julkaistun artikkelin Loppu lorvailulle: ”Eikö kotona opeteta työntekoa?” mukaan nykyisin joka neljäs uusi ylioppilas on jättänyt hakematta jatko-opiskelupaikkaan. Samaisessa artikkelissa Elinkeinoelämä (EVA) arvostelee ankarin sanankääntein tätä uutta suuntausta.

Työuria halutaan pidentää niiden alkupäästä ja siksi nuorten toivotaan jatkavaan suoraan toisen asteen koulutuksesta korkeakouluihin. Elinkeinoelämä on myös epäilevällä kannalla sen suhteen, kasvattaako välivuosi ihmistä jotenkin merkittävästi enemmän kuin opiskeluiden aloittaminen.

Ylen verkkosivuilla julkaistu artikkeli ”Olen ansainnut pienen breikin” välivuoden pitävä tuore ylioppilas perustelee välivuotta sillä, että haluaa pitää taukoa opiskelusta 12 vuoden jälkeen. Suunnitelmissa on viettää stressitöntä kesää, mennä syksyllä töihin ja hakea vasta seuraavana keväänä yliopistoon. Usea nuori käyttääkin välivuoden rahan tienaamiseen opiskelua varten, elämänkokemuksen kartuttamiseen ulkomailla tai sen miettimiseen, mitä oikeasti haluaa tehdä isona.

Kuulostaa kohtuulliselta. Miksi Elinkeinoelämä on siis vakuuttunut siis, että nuoret käyttävät välivuoden lorvailuun ja että se on Suomen pyllyllään olevan työvoimapolitiikan kaiken pahan alku ja juuri? Kouluissa opiskelutahti on kiihtynyt ja nykynuorten työelämää yritetään pidentää alku- ja loppupäästä. Eikö pieni hengähdystauko ole ansaittua?  Entä sitten tuhannet keski-iän ohittaneet työkykyiset työntekijät, jotka makaavat pölyttymässä kortistossa?

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s