Ylitarjottu medianomi

Lukion lähestyessä loppua suunnittelin innoissani tulevaisuutta. Kynä oli aina pysynyt kädessäni hyvin ja siksi olin päättänyt hakea lukemaan viestintää. Saatuani yliopistotutkinnon taskuuni alkaisin sanansäiläni avulla taistella maailman vääryyksiä vastaan maakuntalehdessä ja siinä sivussa menisin opiskeluaikaisen seurustelukumppani kanssani naimisiin ja perustaisin perheen.

Tämä oli siis suunnitelma. Haavekuvat karisivat melko nopeasti. Yliopistoon minulla ei ollut mitään jakoa, mutta pääsin ammattikorkeakouluun lukemaan medianomiksi. Teini-iässä en saanut kesätöitä toimittajana, koska minulla ei ollut koulutusta. AMK-aikoina alan kesätyöpaikkoja ei irronnut, koska minulla ei ollut tarpeeksi kokemusta. Valmistuin pahimpaan taantuma-aikaan, eikä töitä löytynyt, koska en ollut yliopistosta valmistunut 25-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri ja minulla ei ollut viittä vuotta työkokemusta. Kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen alettiin tarjota jo uudelleenkouluttautumista ja alanvaihtoa. Mikä siis meni vikaan?

Journalisti-lehden 20/2009 julkaisemaa artikkelia viestinnän alan opiskelupaikkojen ylitarjonnasta kommentoi oivasti 7.2.2011 Helsingin Sanomien kolumnipalstalla Pekka Pekkala: ”Kuinka monta toimittajaa tarvitaan vaihtamaan sähkölamppu? Yksi, mutta koulutetaan varmuuden vuoksi neljä.”  Viestinnän koulutuspaikkojen määrä on kaksinkertaistunut 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2005 saakka, joka on liikaa alalla tarjolla oleviin työpaikkoihin nähden. Erityisesti liikaa viestinnän aloituspaikkoja tarjoavat ammattikorkeakoulut.

Viestinnän aloituspaikkojen ylitarjonta ei ole ainoa murheenkryyni. Vuosittain valmistuu myös tuhansia nuoria muille aloille, joissa työtä ei ole tarjolla. Eikä suinkaan vain ammattikorkeakouluista vaan myös yliopistoista. Tradenomit ja Filosofian maisterit lisääntyvät tätä nykyään nopeammin kuin kaniinit. Kaiken lisäksi heidän tittelinsä eivät varsinaisesti kerro, mikä he oikeasti tekevät.

Muutoksia koulutuskentällä pitäisi nyt tapahtua nopeasti vastaamaan nyky-yhteiskunnan tarpeita. Viestinnän paikkojen paljoudesta puhuttiin jo kuusi vuotta sitten, kun aloin opiskelemaan ammattikorkeakoulussa ja ongelma itsessään on ollut jo sitä kauemminkin olemassa. Ymmärrettävää on tietysti, että hakupaikkojen vähentäminen ei ole niin helposti sanottu kuin tehty. Varsinkaan aloilta, jotka vetoavat nuoriin ja sitä kautta tuovat korkeakouluihin merkittävän osan tuloista.

Toinen tärkeä osa ongelmaa on ruohonjuuritaso eli yläkoulut ja lukiot, joissa nuoret tekevät uravalintansa. 15-ja 18-kesäisten mieltä saattaa hämmentää siihen astisen elämänsä suurin päätös. Itse ainakin olisin toivonut Opoltani kattavampaa ohjeistusta kuin tiiliskiven kokoisen hakuoppaan. Opoilta pitäisi saada konkreettista tietoa siitä, mitä aloja kannattaa opiskella ja joissa työllistymisnäkymät ovat hyvät. Tällöin nuoret saataisiin suoraan ohjattua oikeille aloille ilman sivupolkuja.

Toivottavasti siis tulevaisuudessa eri aineiden aloituspaikkoja mietittäisiin yhä enemmän yhteiskunnan tarpeiden mukaan ja muutokset tehtäisiin nopeasti ja tehokkaasti. Nuoria ohjeistettaisiin realistisesti, eikä vain sen perusteella, mitä on ”cool” opiskella. Näin ongelmat voitaisiin saada ratkaistua jo ennen kuin ne ehtivät syntyä.

En kyllä tiedä olisinko siltikään itse vaihtanut alaa, vaikka viestinnän alan kivikkoisuudesta olisi varoitettu etukäteen. Joskus sydämen asiat menevät järkisyiden edelle. Olen itse myös siinä suhteessa onnellisessa asemassa oleva medianomi, että löysin lopulta lähestulkoon koulutustani vastaavan työ. Mies ja lapset tosin puuttuvat vielä;)

 

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ylitarjottu medianomi

  1. sunyata sanoo:

    Hyvä kirjoitus. Toisiksi viimeisestä kappaleesta olen täysin samaa mieltä. Itse valmistuin kaksi vuotta sitten, myös medianomiksi, ja olen edelleen vailla koulutustani vastaavaa työtä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s